Vijesti

Članak, vijesti i aktuelnosti

FUDBAL LJUDIMA – SPORT ZA SVAKOGA

Fare mreža je međunarodna organizacija koja okuplja sve one koji se zalažu za borbu protiv nejednakosti i diskriminacije u fudbalu i koriste sport kao sredstvo za socijalnu inkluziju.
Period od 6. do 20. oktobra 2016. godine će obilježiti aktivnosti organizovane u preko 50 zemalja svijeta u zauzimanju zajedničkog stava protiv diskriminacije kao dio najveće društvene kampanje u fudbalu –#FootballPeople action weeks 2016.
Fudbalski klub „Željezničar“ iz Doboja se ove godine svojim aktivnostima, podržanim od strane Fare mreže, pridružio globalnoj kampanji #FootballPeople action weeks 2016.

U subotu, 15. oktobra 2016. godine, na stadionu kluba održan je trening edukativnog karaktera, gdje se kroz praktične vježbe i igru djeci nastojalo ukazati na značaj upoznavanja i prihvatanja drugih i drugačijih od sebe, postojanja timskog duha bez kojeg u fudbalu kao sportu zajedništva nema rezultata, a sve u cilju da se fudbal učini otvorenim i dobrodošlim za svakoga ko želi igrati i trenirati.
Pored toga, prije početka utakmice, djeca su držeći transparent pod nazivom „Fudbal ljudima – sport za svakoga“ poslala poruku mira, tolerancije i suživota.
Aktivnosti u Doboju održane su u znak podrške izbjeglicama.

Pogledajte video materijale na sledećim linkovima

LINK 1

LINK 2